Hungary
HU EN

Újabb szegedi cég talált partnert a hálózat segítségével

Az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának segítségével újabb szegedi vállalkozás talált ezúttal angliai partnerre.

Az akvapóniakutatással foglalkozó Aquaponic System Kft.-t 2013-ban alakították magánszemélyek és forprofit cégek. A tulajdonosi szerkezet mögött jelentős mikrobiológiai, molekuláris biológiai és mérnöki tudásháttér állt, a világ legnagyobb üzletfejlesztési irodájának segítségével a továbbfejlődéshez kerestek együttműködő partnert. A szervezet célja alapvetően egy high-tech, piacképes akvapóniarendszer kialakítása volt, mely alapvetően Magyarország dél-alföldi régiójának igényeire van optimalizálva, figyelembe véve a kisebb közösségek egyéni igényeit.

A magán- és céges befektetések mellett a vállalat megpályázott egy, a Dél-alföldi Regionális Ügynökség által meghirdetett, start-up cégeknek kiírt pályázatot, mely a regionális innovatív ötletek fejlesztését célozta meg. A sikeres pályázattal megerősítve felépítettek egy akvapónia- rendszert, ezt üzemeltették,  és megvizsgálták a piacosítási lehetőségeket is. A kutatások azt mutatták, hogy az ehhez hasonló rendszerek elterjedésére igény van, azonban a gazdaságos működtetéshez még számos, újdonság erejű fejlesztésre van szükség. Továbbá hiányzik az a hálózatos elveken működő rendszer (networking), mely lehetővé teszi a megbízható, tudományos alapokon szerzett információk cseréjét, valamint a felhasználók számára nyújtott, megbízható biotechnológiai szakértői hátteret.

Ezek alapján az Aquaponic System Kft. célul tűzte ki az innovatív, gazdaságos akvapónia-rendszerek 

működtetését, valamint azt, hogy a hazai és nemzetközi, akvapóniával foglalkozó szakemberek, szervezetek munkájába beilleszkedik, sőt azok szervezettségi fokát is igyekszik emelni.

 

A cég fejlődéséhez szükséges volt a külföldi kapcsolatok kiépítése – ezt  egyrészt szakmai, másrészt piaci okok indokolták. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network (EEN) segítségével, annak networking és partnerkeresési adatbázisában leltek rá egy lehetőségre. A prof. Benzion Kotzen vezette kutatócsoport (University of Greenwich) a szegedi vállalkozáshoz hasonló területen végez kutatómunkát. Ezért az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának támogatása mellett felvették a kapcsolatot a kutatócsoporttal, és megkezdték a közös gondolkodást és projektgenerálást az akvapóniarendszerek mikrobiológiai fejlesztésének területén.

 

Mi is az akvapónia?
Az akvapónia egy élelmiszer-termelési eljárás, amelyben a vízművelés (tengeri állatok, pl. halak vagy rákok tenyésztése) és hidroponika (növények termesztése, talaj helyett tápfolyadék segítségével) módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben. A vízgazdálkodás során a tengeri állatok ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amely az állatok számára már mérgező. A folyamat során ezt a vizet a hidroponikus rendszerbe vezetik, ahol a növények felveszik a benne található tápanyagokat. Az így megtisztított víz ismét alkalmas a vízi állatok számára. (Forrás: wikipedia)

Üzleti ajánlataink

Hírek

START2ACT Energiatakarékossági kihívás
A START2ACT Energiatakarékossági kihívás utolsó köre 2019. ...
EIT Digital Innovation Day 2018, az európai ...
Az európai innovációs aréna legnagyobb játékosait összefogó uniós ...
HIPA Tőkeakadémia interaktív képzés
Szíves figyelmébe ajánljuk a Nemzeti Befektetési Ügynökség HIPA ...
Még több hír ▹