Már idén is elérhető az SME Fund , melynek kifejezett célja, hogy a szellemi tulajdonnal járó költségekhez nyújtott pénzügyi támogatással segítse az európai kkv-kat szellemi tulajdonuk hasznosításában.


Az első benyújtási időszak: 2024.01.22.-06.12. közt áll nyitva, a benyújtott pályázatok értékelése minden héten pénteken történik, az értékelési és értesítési határidő 10 munkanap.

Támogatható tevékenységek

1. Védjegy- és formatervezésiminta-oltalom

Kedvezményezettként legfeljebb 1000 euró erejéig az alábbiak tekintetében igényelhető:

  • nemzeti, regionális vagy uniós szintű védjegy- és formatervezésiminta-oltalomra

A támogatható kkv-k a védjegy- és formatervezésiminta-oltalom EU-ban történő megszerzéséért fizetendő védjegy- és formatervezésiminta-oltalmi díjak 75% ának visszatérítését igényelhetik.

  • nemzetközi szintű védjegy- és formatervezésiminta-oltalomra

A Szellemi Tulajdon Világszervezete által kezelt nemzetközi védjegyek és formatervezési minták támogatható díjai legfeljebb 50%-ig téríthetők vissza. A bejelentésekért felszámított díjakat (beleértve az alapdíjakat, a megjelölési díjakat és az utólagos megjelölési díjakat) akkor lehet visszatéríteni, ha a bejelentés:

  • a nemzetközi védjegyrendszerben, vagy
  • a nemzetközi formatervezésiminta-oltalmi rendszerben (hágai rendszer) történt.

2. Szabadalmak

Szabadalommal kapcsolatos tevékenység támogatásához a kkv-knak jelezniük kell a pályázati űrlapon, hogy valamely uniós tagállamban egy felhatalmazott nemzeti IP-Scan szolgáltatótól kaptak-e IP Scan szolgáltatásról igazolást vagy megkapták-e a Horizon IP Scan szolgáltatást. A kkv-kat arra ösztönzik, hogy bármely szabadalommal kapcsolatos tevékenységekből származó előnyök maximalizálása érdekében először egy IP Scan szolgáltatásra pályázzanak.

  • A támogatás maximális összege 3500 euró a következő tevékenységek esetében:

A tagállami szellemi tulajdoni hivatalok által biztosított vagy koordinált szabadalomkutatások, valamint a nemzeti és európai szabadalmak oltalmáért felszámított hivatalos igazgatási díjak 75%-ban, de legfeljebb 1500 euró összeg erejéig kerülnek visszatérítésre.

o A technika állása szerinti szabadalomkutatási szolgáltatások díjai;
o Nemzeti szabadalmi oltalomért fizetendő szabadalmi díjak;
o Az európai szabadalmi bejelentések díjai.

  • Az új európai szabadalmi bejelentés elkészítésével és benyújtásával kapcsolatos jogi költségeket 50%-ban, legfeljebb 2000 euró erejéig térítik vissza.

3. Közösségi növényfajták

Az európai közösségi növényfajták esetében a támogatás maximális összege kedvezményezettenként 1500 euró.
A Közösségi Növényfajta-hivatal (CPVO) által felszámított online bejelentési és vizsgálati díjak 75%-a kerül visszatérítésre.

Keresse a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársát, dr. Liber Noémit (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadót, amennyiben érdekli a pályázati lehetőség.