Az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának segítségével újabb szegedi vállalkozás talált ezúttal angliai partnerre.

Az akvapóniakutatással foglalkozó Aquaponic System Kft.-t 2013-ban alakították magánszemélyek és forprofit cégek. A tulajdonosi szerkezet mögött jelentős mikrobiológiai, molekuláris biológiai és mérnöki tudásháttér állt, a világ legnagyobb üzletfejlesztési irodájának segítségével a továbbfejlődéshez kerestek együttműködő partnert. A szervezet célja alapvetően egy high-tech, piacképes akvapóniarendszer kialakítása volt, mely alapvetően Magyarország dél-alföldi régiójának igényeire van optimalizálva, figyelembe véve a kisebb közösségek egyéni igényeit.

A magán- és céges befektetések mellett a vállalat megpályázott egy, a Dél-alföldi Regionális Ügynökség által meghirdetett, start-up cégeknek kiírt pályázatot, mely a regionális innovatív ötletek fejlesztését célozta meg. A sikeres pályázattal megerősítve felépítettek egy akvapónia- rendszert, ezt üzemeltették,  és megvizsgálták a piacosítási lehetőségeket is. A kutatások azt mutatták, hogy az ehhez hasonló rendszerek elterjedésére igény van, azonban a gazdaságos működtetéshez még számos, újdonság erejű fejlesztésre van szükség. Továbbá hiányzik az a hálózatos elveken működő rendszer (networking), mely lehetővé teszi a megbízható, tudományos alapokon szerzett információk cseréjét, valamint a felhasználók számára nyújtott, megbízható biotechnológiai szakértői hátteret.

Ezek alapján az Aquaponic System Kft. célul tűzte ki az innovatív, gazdaságos akvapónia-rendszerek működtetését, valamint azt, hogy a hazai és nemzetközi, akvapóniával foglalkozó szakemberek, szervezetek munkájába beilleszkedik, sőt azok szervezettségi fokát is igyekszik emelni.

A cég fejlődéséhez szükséges volt a külföldi kapcsolatok kiépítése – ezt  egyrészt szakmai, másrészt piaci okok indokolták. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network (EEN) segítségével, annak networking és partnerkeresési adatbázisában leltek rá egy lehetőségre. A prof. Benzion Kotzen vezette kutatócsoport (University of Greenwich) a szegedi vállalkozáshoz hasonló területen végez kutatómunkát. Ezért az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának támogatása mellett felvették a kapcsolatot a kutatócsoporttal, és megkezdték a közös gondolkodást és projektgenerálást az akvapóniarendszerek mikrobiológiai fejlesztésének területén.

Mi is az akvapónia?

Az akvapónia egy élelmiszer-termelési eljárás, amelyben a vízművelés (tengeri állatok, pl. halak vagy rákok tenyésztése) és hidroponika (növények termesztése, talaj helyett tápfolyadék segítségével) módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben. A vízgazdálkodás során a tengeri állatok ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amely az állatok számára már mérgező. A folyamat során ezt a vizet a hidroponikus rendszerbe vezetik, ahol a növények felveszik a benne található tápanyagokat. Az így megtisztított víz ismét alkalmas a vízi állatok számára. (Forrás: wikipedia)