A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Magyar Kereskedelemi és Iparkamarával együttműködve online tájékoztató rendezvényt szervezett 2023. március 8-án. Az ATA Carnet egy olyan nemzetközi vámokmány, amely jelentősen leegyszerűsíti az áruk harmadik országba történő ideiglenes bevitelét, vámbiztosíték fizetése nélkül.  A résztvevők előadásokat hallgathattak az ATA igazolvány előnyeiről, gyakorlati alkalmazásáról, valamint megismerkedhettek egy céges jó gyakorlattal is.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az elhangzott információkat:

Szabó Hajnalka a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara okmányhitelesítési irodavezetője bemutatta az ATA igazolvány használatának jogszabályi hátterét, az ATA igazolvány célját, felhasználási területeit.

Az ATA igazolvány igénylésének módjáról, kiadásáról, valamint használatáról Ábrókné Vámos Erika a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálati munkatársa tartott előadást.

Újdonság: 2023. január 1-től az ATA Egyezmény minden tagországának csatlakoznia kellett az ICC ATA rendszerhez, mely az ATA igazolványok későbbi elektronikus kibocsátásának és elektronikus kezelésének első lépése. Az ATA igazolványok kibocsátása továbbra is papír alapon történik, de az ATA igazolvány kitöltését az ATA tulajdonos által megadott adatok alapján a kamara végzi.

A céges jó gyakorlatot az NI Hungary Kft. egyedi mérési- és teszt automatizálási rendszerek és eszközök fejlesztésével, gyártásával és értékestésével foglalkozó multinacionális vállalat mutatta be. Fekete Huba Regional Customs Specialist elmondta tapasztalatait az ATA igazolvány felhasználásával kapcsolatban, valamint gyakorlati tanácsokat is megosztott a résztvevőkkel.

A webináriumon elhangzott előadások letölthetőek az alábbi linkeken:

Az ATA Carnettel kapcsolatos további információkkal kapcsolatban keresse a területileg illetékes kamarák weboldalát!

A rendezvény az Enterprise Europe Network projekt támogatásával valósult meg.