írta: Christina Deyl

Enterprise Europe Network Hessen, Hessen Trade & Invest, Wiesbaden, Németország 

A szellemi tulajdon erőteljes eszköz, amely segítheti a kis- és középvállalkozásokat (KKV-kat) abban, hogy sikeresek legyenek a versengő üzleti világban. A kisvállalkozások ösztönzik az innovációt, a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést. Mégis, sok vállalkozás szembesül ugyanazzal az akadállyal: az erőforrások és az ismeretek hiányával, hogy megvédjék értékes immateriális javaikat. Csatlakozzon hozzánk egy beszélgetésre Christina Deyl-lel, a hesseni Enterprise Europe Network tanácsadójával, aki megosztja gondolatait arról, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a szellemi tulajdonból.

Mi az a szellemi tulajdon?

A szellemi tulajdon (Intellectual Property – IP) széles körű emberi alkotásokat foglal magában, a találmányoktól, művészettől a vállalkozásban használt szimbólumokon át egészen a különböző, üzleti életben használt tervekig. Az IP jogok védelmet nyújtanak ezeknek az alkotásoknak, és az alkotóknak kizárólagos jogot biztosítanak a felhasználásuk és kereskedelmi kihasználásuk felett. Emellett lehetővé teszik a kisvállalkozások számára, hogy ez által védekezzenek az engedély nélküli másolás vagy használat ellen a versenytársaikkal szemben. Ösztönzik az innovációt, a kreativitást és a tudásalapú iparágakba történő beruházást. Két fő kategóriája van az IP jogoknak: bejegyzett vagy be nem jegyzett. A bejegyzett IP, mint például a szabadalmak vagy a védjegyek, formális folyamaton mennek keresztül, melyek konkrét jogi védelmet nyújtanak. Például a szabadalmak az alkotóknak kizárólagos jogokat adnak a találmányaikból származó nyereség megszerzésére, és megakadályozzák annak engedély nélküli használatát. A védjegyek megkülönböztetik a termékek vagy szolgáltatások eredetét, míg a formatervezési jogok megvédik a termék vizuális megjelenését. A bejegyzett IP számos előnyt nyújt a kis- és középvállalkozásoknak (KKV-k). Védelmet nyújt az alkotásaiknak, egyedi márkaképet hoz létre, és akadályokat állít fel a versenytársak számára. Emellett a KKV-k licence-be adhatják vagy eladhatják az IP jogaikat, amely lehetőséget teremt új bevételi forrásokra és partnerségek kialakítására.Másrészről a be nem jegyzett IP jogok formális bejegyzés nélküli jogi védelmet nyújtanak. Az üzleti titkok, mint például a bizalmas információk, versenyelőnyt biztosítanak a vállalatoknak. A szerzői jog is a be nem jegyzett IP jogok közé tartozik, amely a különböző kreatív műveket fedi le. A be nem jegyzett IP segít a KKV-knak fenntartani egyedi értékesítési ajánlataikat és működési hatékonyságukat. Azonban a be nem jegyzett IP védelme némi kockázattal jár. Fontos, hogy a kisvállalkozások gondosan megfontolják IP stratégiáikat, és azt a megközelítést válasszák, amely a szükségleteikkel leginkább összhangban van.

Miért fontos az IP kezelése a kisvállalkozások számára 

Az IP kulcsfontosságú a kisvállalkozások sikeréhez. Védelmet nyújt az innovatív termékek és szolgáltatások számára, versenyelőnyt biztosítva a vállalkozásoknak, és növeli a márka értékét. Az IP jogok nemcsak megakadályozzák a másolást, hanem vonzzák a befektetőket és lehetséges vásárlókat is. Továbbá, jogi védelmet biztosítanak a jogtalan felhasználás ellen, lehetővé téve ezzel a KKV-k számára, hogy magabiztosan lépjenek be új piacokra. Ezen okok miatt egy erős IP stratégia létrehozása elengedhetetlen. Kisvállalkozásként maximalizálhatja szellemi javai értékét, ha követi ezt az 5 lépést:

1.      Azonosítsa és rangsorolja az IP eszközeit: készítsen egy felmérést a szabadalmakról, védjegyekről, formatervezési mintákról, szerzői jogokról, üzleti titkokról, stb. Rangsorolja ezeket az eszközöket a vállalkozása sikeréhez mért fontosságuk alapján.

2.      Végezzen IP auditot: azonosítsa IP portfóliójának erősségeit és gyengeségeit egy alapos értékelés segítségével. Azonosítsa azokat a területeket, ahol az IP-jogai gyengék lehetnek, és értékelje a különböző típusú IP-védelemmel járó kockázatokat.

3.      Készítsen IP védelmi tervet: az audit eredményei alapján készítsen tervet, amely felvázolja a szabadalmak, védjegyek, szerzői jogok és üzleti titkok védelmére vonatkozó stratégiákat. Ez a terv tartalmazzon intézkedéseket az IP-jogai monitorozására és érvényesítésére vonatkozóan is, hogy észrevegye és megakadályozza az esetleges jogtalan felhasználást. Ne feledje ellenőrizni, hogy a saját termékei nem sértik-e valamely harmadik fél IP-jogait, például egy szabadalomkutatás lefolytatásával.

4.      Valósítsa meg a tervét: valósítsa meg az IP-védelmi tervét, és győződjön meg arról, hogy a munkatársai tisztában vannak a vállalat szabályzataival és eljárásaival. A munkatársak oktatása az IP védelem fontosságáról és a potenciális jogsértések felismerésének módjairól elengedhetetlen.

5.      Vizsgálja át és frissítse a tervet: tartsa naprakészen az IP védelmi tervét rendszeres felülvizsgálattal és frissítéssel. Ezzel biztosítja, hogy az IP stratégiája összhangban legyen a vállalkozás folyamatosan változó és fejlődő igényeivel.

Gyakorlati példák a való életből: hogyan befolyásolhatja és határozhatja meg a vállalat sikerét az IP? 

Az AlgaEnergy egy spanyol biotechnológiai vállalat, amely mikroalgákra specializálódott, komoly akadályokba ütközött az új szolgáltatásai és termékei szellemitulajdon-jogának védelme során. Ennek leküzdése érdekében átfogó szellemitulajdonjog-kezelési stratégiát alakítottak ki. Miközben licenceket és szabadalmakat szereztek az értékláncuk számos folyamatára, stratégiai döntést hoztak arról, hogy know-how-jukat nem szabadalmaztatják. Ehelyett különböző intézkedéseket hoztak szaktudásuk védelmére, például titoktartási megállapodások aláírására kérték fel alkalmazottaikat, és kizárólagossági viszonyokat alakítottak ki ügyfeleikkel, partnereikkel és technológiai szolgáltatóikkal. Az AlgaEnergy védjegyoltalmat is szerzett, hogy megvédje márkaértékét, valamint megakadályozza a hamisítást. Ahogy ez az esettanulmány is mutatja, a szellemi tulajdonjogok korai megtervezése és védelme a termékfejlesztés során kulcsfontosságú. A szellemitulajdon-kezelési stratégiának az értéklánc egészében az összes rendelkezésre álló szellemitulajdon-eszközt fel kell használnia. Tapasztalt szakemberek és szakértői tanácsadói szolgáltatások bevonása segíthet a kisvállalkozásoknak abban, hogy hatékony védelmi tervet dolgozzanak ki innovatív kínálatukhoz. A szellemi tulajdon védelmének legfontosabb szempontja azonban az alkalmazottakkal, ügyfelekkel, szolgáltatókkal, partnerekkel és részvényesekkel való erős kapcsolat kiépítése.

Egy másik inspiráló esetben Richard Palmer és Philip Green anyagtudósok rugalmas anyagokat fejlesztettek védőfelszerelésekhez. Amikor már készen álltak a szabadalmi bejelentés benyújtására, felfedezték, hogy találmányukat már szabadalmaztatták Japánban. Ahelyett, hogy feladták volna, ezt a kudarcot egy új és még jobb megoldás kifejlesztésére használták fel. Ez az innováció lett az alapja sikeres cégüknek, a D3O-nak, amely ma már innovatív védőfelszereléseket kínál sportolók, ipari munkások és katonák számára. Ez az eset azt mutatja, hogy az alapos kutatás és a meglévő szabadalmak tanulmányozása elengedhetetlen az erőforrások elvesztegetésének elkerülése és a problémamegoldás alternatív megközelítéseinek megtalálása szempontjából. Ez csak két példa a sok közül, amelyek azt szemléltetik, hogy a vállalkozók hogyan tanultak értékes leckéket a szellemi tulajdon védelméről és felhasználásáról. Bár minden helyzet más és más, ezek az esetek rávilágítanak a stratégiai tervezés fontosságára a szellemi tulajdon kezelésében.

Hogyan támogathatja vállalkozását az Enterprise Europe Network és a European IP Helpdesk?

Az Enterprise Europe Network tanácsadói az IP-tanácsadások és -képzések széles skáláját kínálják a vállalkozások számára. Az alapoktól kezdve az összetettebb auditokig és értékelésekig mindent lefednek. Ezek a szolgáltatások segítenek a KKV-knak azonosítani szellemi tulajdonukat, felmérni erősségeiket és gyengeségeiket, és kidolgozni hatékony stratégiákat. Ha a KKV-k technológiatranszfer partnereket, licencelési lehetőségeket vagy vállalkozásokat keresnek, a hálózat nemzetközi és partnerségi szolgáltatásai révén segítséget nyújthat szellemi tulajdon eszközeik kereskedelmi hasznosításában.

A hálózat segíti a vállalatokat innovációs tevékenységeik megtervezésében és irányításában, összehangolva stratégiáikat más üzleti folyamatokkal. A hálózat tanácsadói tájékoztatást nyújtanak a KKV-k számára a szellemi tulajdonuk védelmére és kereskedelmi hasznosítására szolgáló finanszírozási lehetőségekről is. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala működteti például a KKV-alapot, amely a kisvállalkozásokat segíti védjegy-, formatervezésiminta-oltalmi portfóliójuk és szabadalmaik fejlesztésében. Létezik továbbá a Horizon IP Scan, az Európai Bizottság ingyenes szolgáltatása, amely az EU által finanszírozott közös kutatási projektekben résztvevő induló vállalkozásoknak és KKV-knak segít a szellemi tulajdonjogok hatékony kezelésében. A European IP Helpdesk, valamint a Kínában, Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Indiában és Afrikában működő nemzetközi IP Helpdesk-ek az EU további kezdeményezései, amelyek a KKV-kat segítik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyekben; az ide kapcsolódó készségek és ismeretek fejlesztésének minden területén segítenek, a szellemi tulajdonra vonatkozó tudatosság növelésétől a stratégiai felhasználásig és az abból származó előnyök kihasználásáig. A segélyszolgálatok ingyenes webináriumokat, rendezvényeket, segélyvonalat és IP-kiadványokat kínálnak.

Az Enterprise Europe Network és a European IP Helpdesk szorosan együttműködve számos támogató szolgáltatást nyújt a kisvállalkozásoknak Európa-szerte. Az egyik fontos program a nagyköveti rendszer, amely segít a KKV-knak megérteni a szellemitulajdon-védelem fontosságát. Egy “nagykövetekből” álló csapat – amely jelenleg 26 ország 41 szellemi tulajdon és innovációs szakértőjéből áll – kalauzolja és oktatja a kisvállalkozásokat a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos kérdésekben. A nagykövetek, akik egyben az EEN tanácsadói is, lényegében áthidalják a hálózat és a European IP Helpdesk közötti szakadékot, és biztosítják, hogy a KKV-k a szolgáltatások széles skálájához hozzáférjenek. Emellett összekötik a kisvállalkozásokat a helyi hálózati kapcsolattartókkal, és összekapcsolják az uniós szakpolitikákat a KKV-k igényeivel a helyszínen. A szellemi tulajdon védelme létfontosságú a vállalkozás sikere szempontjából. Versenyelőnyt biztosít, új bevételi forrásokat, exportlehetőségeket nyit meg, befektetéseket vonz, és jogi védelmet nyújt. A szellemitulajdon-jogok összetettségében való eligazodás nem mindig könnyű, de mi itt vagyunk, hogy minden lépésnél segítsük Önt.

A szerző(k)ről: Christina Deyl a hesseni Enterprise Europe Network nemzetközi tanácsadója a Hessen Trade & Invest GmbH-nál, Wiesbadenben, Németországban. Az elmúlt 15 évben Christina segített KKV-knak, induló vállalkozásoknak és kutatóintézeteknek, hogy globális szinten növekedni tudjanak, valamint segítette őket piaci versenyhelyzetük megszilárdításában is. Ezt a cikket PhD. Ruxandra-Laura Bosilca-val, az EISMEA közösségi média menedzserével közösen írta.

Eredetiben, angol nyelven elérhető itt: https://een.ec.europa.eu/blog/how-small-businesses-can-master-intellectual-property-5-steps

* * *

Az Enterprise Europe Network magyarországi irodái a vállalkozások rendelkezésére állnak szellemitulajdon-védelmi kérdések megválaszolásában is.

Kérjen időpontot szakértő kollégáinktól!

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, dr. Liber Noémi, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, dr. Vass Dániel, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Simon Gábor, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen: Szász Anna Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Szolnok: Hartmann Viktor Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.