2023. november 23-án a Bizottság két pályázati felhívást tesz közzé az innovatív technológiák európai bevezetésének felgyorsítása érdekében. A felhívások együttesen 4,8 milliárd eurót tesznek elérhetővé az ipar és a tiszta technológia európai szereplői számára az európai zöld megállapodás és a nulla nettó iparról szóló törvény célkitűzéseinek támogatására.

Csatlakozási lehetőség az információs napokhoz

Az IF23 felhívás 4 milliárd eurót kínál különböző ágazatok projektjeihez, beleértve a szén-dioxid-mentesítést, a tiszta technológiai gyártást, a tengeri és az energiaintenzív iparágakat. További információért regisztráljon most a 2023. december 7-én megrendezésre kerülő, dedikált információs napra.

Az IF23 aukció az első ilyen jellegű aukció Európában. Célja a megújuló hidrogéntermelés támogatása. Az aukciók az Innovációs Alap új finanszírozási mechanizmusa és az EU Hidrogénbankjának kulcsfontosságú eleme. 800 millió eurós költségvetés áll majd az ajánlattevők (projektfejlesztők) rendelkezésére. További információért regisztráljon most a 2023. november 30-án megrendezésre kerülő, dedikált információs napra.

Röviden az Innovációs Alapról

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszeréből 2020 és 2030 között 40 milliárd eurós bevétellel rendelkező Innovációs Alap célja, hogy pénzügyi ösztönzőket teremtsen a vállalatok és a hatóságok számára, hogy a legmodernebb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba fektessenek be, és támogassák Európa klímasemlegességre való átállását.

Az Innovációs Alap a korábbi pályázati felhívásaival már mintegy 6,5 milliárd eurót biztosított tiszta technológiai projektekre. Az aukciók (más néven versenyképes ajánlattétel) egy új támogatási mechanizmus az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák bevezetésének gyorsabb és költséghatékonyabb támogatására.