A Dél-Dunántúli Gazdaság márciusi számában az áruk, személyek, szolgáltatások és a tőke szabad mozgását elősegítő, idén 30 éves egységes uniós piac kihívásait és eredményeit mutattuk be.

Ebben a számban a 2008-ban alapított, a világ legnagyobb, és Európa egyetlen vállalkozásfejlesztési hálózatáról, az Enterprise Europe Network-ről (EEN) írunk. Az Európai Bizottság intézményeként valamennyi tagországban magas színvonalú szolgáltatást kínál főként a kis- és középvállalkozások részére. Kulcsszerepe van az EU gazdasági növekedést és munkahelyteremtést célzó törekvéseiben. A hálózat egyedülálló földrajzi lefedettséggel bír az EU-n túl is. Az EEN által nyújtott szolgáltatásokkal Dél-Dunántúlon a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara járul hozzá a kkv-k fejlődéséhez.

A hálózat által működtetett adatbázis, az általa szervezett üzletember találkozók, valamint ki- és beutazó delegációk segítséget nyújtanak a külpiacra lépésre érett vállalkozások számára együttműködő partnerek keresésében.

Idén is kiemelt a szerepe a zöld & digitális átállásnak. A KKV-k rugalmasságát, energiahatékonyságát és -problémáit megoldó, az innovatív tevékenységet ösztönző, illetve a nemzetközivé válást segítő szolgáltatásokkal és képzésekkel  adnak a kamara szakemberei aktuális tudást, és támogatják a női vállalkozásokat.

Eredmények 2022

A kamara munkatársai 23 kézzelfogható nemzetközi eredmény eléréséhez segítették hozzá a régióban működő vállalkozásokat. Az üzleti érdekeket és titkokat szem előtt tartva, a szereplők kilétét nem minden esetben felfedve, ismerjenek meg néhány esetet.

EU szintű szellemitulajdon-védelem

A YUVA Kft. üdítőitalokat és szirupokat gyárt. Egyik termékcsaládjukra, a FruttaMax gyümölcsszirupra uniós védjegyoltalmat kívántak szerezni annak érdekében, hogy a vállalat az európai piacokon folytatott kereskedelmi és szakmai tevékenysége során megfelelő jogi védelmet élvezzen. Dr. Liber Noémi EEN tanácsadó, iparjogvédelmi és innovációs tanácsadó végigsegítette a vállalatot a kezdeti kutatástól a bejelentés benyújtásáig tartó folyamaton.

Újdonságkutatást végzett az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) adatbázisaiban, leszűkítve a találatokat az ügyfél által meghatározott áruosztályokra. A kutatási jelentést követően közösen összeállították az áruk és szolgáltatások listáját, a tényleges szolgáltatási tevékenységükhöz és a közeljövőben tervezett piaci tevékenységükhöz igazítva. A védjegybejelentést 2022. március 24-én nyújtották be az EUIPO platformján keresztül. A tanácsadó segített a fizetési folyamatban is, és figyelemmel kísérte az ügy előrehaladását.

A három hónapos felszólalási időszak figyelmeztetés nélkül lejárt, így július 14-én értesítették a YUVA Kft-t a védjegyoltalom megszerzéséről.

„A cég vezetőjeként biztosítanom kell a működéshez szükséges feltételeket. Az uniós védjegy meglétével nyugodtabban engedem útjára a FruttaMax termékeit, mert kevésbé kell tartanom attól, hogy valaki megfosztja cégünket a nehezen megszerzett vásárlói bizalomtól. A kamarában működő Enterprise Europe Network irodában támogatást kaptam az előrelépéshez.” – mondta Szabó Zoltán, a YUVA Kft. ügyvezetője.

2022-ben még 4 uniós védjegyet szereztek a vállalkozások a tanácsadásoknak köszönhetően.

Forrásszerzés

A GEOCHEM Földtani és Környezetvédelmi Kutató, Tanácsadó, és Szolgáltató Kft. mérési és fejlesztési szolgáltatásokat nyújt, valamint saját fejlesztési tevékenységet végez a geológia területén olyan területeken, mint a szénhidrogén- és nyersanyag-kutatás, geotermikus energiafeltárás, szénmegkötés, radioaktív és veszélyes hulladékok ártalmatlanítása. Nemzetközi törekvéseik anyagi vonzata jelentős, ezért örömmel vették az SME Fund pályázati forrástámogatást a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos tevékenységeik finanszírozására. Ebben dr. Liber Noémi EEN tanácsadó segítette őket – csakúgy, mint még 3 másik vállalkozást a tavalyi évben. Az SME Fund mellett persze több másik cég pályázati forráshoz jutását is segítették a munkatársak, Pazaurek Szabina és Nagy Eszter.

Business to business

Számos esetben konkrét üzletkötésekhez járulnak hozzá a kamara EEN tanácsadói a cégek sikeréhez.

Az ebben az ügyben főszereplő, okostermékekkel foglalkozó magyar vállalkozás a nemzetközi piacainak bővítésére törekszik. Célja, hogy megtalálja új értékesítési partnereket, és termékeket keres az intelligens padok piacán.

A céget egy online B2B alkalmával mutatta be Szabó Berta tanácsadó kollégánk egy bosnyák vállalkozásnak, mely magyarországi értékesítési partnereket keresett.

A találkozót követően összekötötte a feleket, hogy a forgalmazási szerződés részleteiben megegyezzenek. A magyar cég felvette a kapcsolatot a gyártóval, a tanácsadó pedig figyelemmel kísérte a tevékenységet a felek között. Az első találkozó utáni tárgyalás eredményeképpen a cégek végül megkötötték a forgalmazási szerződést.

A következő cég az alkalmazásfejlesztés területén dolgozik. Létrehoztak egy mesterséges intelligencia és képfelismerés alapú rendszert, amely a HORECA szektornak segít a napi – egyébként időigényes – rutinban, a folyadékok palackokban és hordókban maradt mennyiségének mérésében, amelyet a bár bezárása után kell elvégezni. A cég 2022 februárjában vette fel a kapcsolatot a pécsi EEN irodával, hogy tanácsot kapjon a nemzetköziesedéssel, a külföldi piacra jutással kapcsolatban. Pohli Krisztina EEN tanácsadó minden kért információt megadott, beleértve a Magyarországon szervezett nemzetközi partnerkapcsolati lehetőségeket, mint amilyen például a Sirha – HORECA vásár. Az ügyfél részt vett a vásáron, ahol értékes török kapcsolatra tett szert, egy felhő alapú étterem-menedzsment rendszer forgalmazója személyében. A török partner integrálni kívánta a megoldást szállodai menedzsment szoftverébe. A magyar cég felkérte a PBKIK által működtetett EEN irodát, hogy további információkat szerezzen a török potenciális partnerről – ezt már Schmidt Enikő vezető EEN tanácsadó végezte. A török partner megadta a kért információkat, valamint lefuttatott egy hitelességi ellenőrzést. A felek megállapodást írtak alá, így a magyar ügyfél szolgáltatása elérhető lesz a török partner meglévő piacain, az Egyesült Királyságban, Németországban, Törökországban, Azerbajdzsánban, az Egyesült Arab Emírségekben.

Fentieken túl még 3 sikeres üzletkötésre került sor a pécsi kamarai EEN közreműködésével.

Munkavállalók kiküldetése – Posting of Workers

E magyar cég rendszeres kapcsolatban áll a kamarai EEN irodájával. Ebben az ügyben azért keresték meg a munkatársakat, mivel egy villanyszerelési munka megvalósítására szerződtek alvállalkozóként az USA-ban. Páncél Alexandra EEN tanácsadó az USA budapesti nagykövetségétől és Magyarország Utah állam tiszteletbeli konzulátusától szerezte be a munkavállalók kiküldetési feltételeivel, kötelezettségeivel és a Covid korlátozásra vonatkozó hatályos szabályaival és az előírásokkal kapcsolatos információkat. A regisztrációra, biztosításra, bérezésre, stb. vonatkozó információk birtokában a cég időben meg tudta szervezni és el tudta végezni az összes előkészületet, és ki tudta küldeni munkavállalóit a szerződés szerinti munka elvégzésére.

Hollandia, Csehország, Szlovákia – ezen országokba szintén zökkenőmentesen jutottak ki a vállalkozások a szakmai támogatásnak köszönhetően.